MOONRIDERS MC

Så började det (1985- 1987)

 

Det hela började med att vi var ett antal motorcykelintresserade, som inte kände varandra alltför väl, åkte tillsammans till Lelle-träffen på Gotland. På denna mc-träff kallade vi oss för Falcons MC när vi deltog i diverse tävlingar och spektakel. Vi såg att ganska många knuttar hade en klubbtillhörighet vilket också innebar att de bar ett ryggtryck. Vi blev nog lite avis och drömde om ett eget ryggtryck. Under träffen diskuterade vi om att starta en egen klubb. Under en paus på hemvägen beslöt vi att undersöka möjligheterna att starta en förening. Eget ryggtryck var inte enda anledningen utan också den samhörighet som vi kände med varandra. Flertalet av oss var också ganska touringinspirerade.

Följande vecka blev det mycket diskussioner och undersökande verksamhet. Vi var tvungna att veta hur det fungerar med kommunala bidrag, anslutning till Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation, postgiro, föreningsstadgar samt vilket namn vi ska ha.

En klubbaspirant drömde om att han körde motorcykel på månen. Namnet var givet.

 

Klockan 18.00 måndagen den 10 juni 1985 bildas

MoonRiders på Havsörnsgatan 87 i Jönköping.

På plats befann sig tio av föreningens ursprungliga

13 medlemmar. Mikael Engelmark valdes till ordförande.

 

Den första träffen som klubben åkte på var road racing VM i Anderstorp.

 

Från föreningsbildandets stund började vi söka klubblokal. Vår första lösning var en liten källarlokal på Igelkottsvägen 53. Den var mysigt inredd med bar och heltäckningsmatta. Till hösten fick vi vår första klubbstuga, Rustorp, inte så långt från Axamo Go Kart bana. Det bästa med denna lokal var att det fanns ett stort och rymligt garage.

 

Från början brukade vi samlas på onsdagar för att köra lite motorcykel gemensamt. När vintern kom var inte detta genomförbart så vi var tvungna att hitta på någon annan aktivitet. Det blev studiecirkeln Du och din MC som innehöll olika moment som motorteknik, trafiksäkerhet och första hjälpen. Det blev också flera studiebesök hos bland annat mc-handlare och polisen.

MoonRiders arrangerade för första gången trafiksäkerhetskursen "Guldhjälmen" våren 86. En tradition som skulle återkomma många vårar framöver.

 

Under sommaren 86 åkte MoonRiders för första gången på gemensam utlandsresa. Tolv personer körde till Jugoslavien.

 

Vi var drabbades av flera inbrott i Rustorp. Detta tillsammans med att stugan var trångbodd, hade stort renoveringsbehov och saknade rinnande vatten gjorde att klubbmedlemmarna, 23 stycken, tyckte att denna stuga inte var något att satsa på.

Under hösten flyttade vi till föreningshuset på Ekhagen. Detta var en nödlösning innan vi fick vår nuvarande klubbstuga i Flahult. Denna stuga övertog vi efter Swedish Hot Rod Association, SHRA, hösten 87. Gården är känd som Ingemarsgården och kvacksalvaren Flahultaren verkade där.

Vi fick tillträde till klubbstugan hösten 87 men hade aktivitet där första gången redan under sommaren då målgången för nattorientering var förlagd där. Det var första men inte sista gången denna nattorientering anordnades.

 

Sommaren 87 hade vi blivit 20 stycken medlemmar som sammanstrålade vid Balatonsjön i Ungern.

 

Framåt skulle det hända mycket mer spännande saker. Men det är en annan historia.

 

Sammanfattat av

Gabriel och Staffan